To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - CODE 84

Daralo - 2013-05-19, 16:46
Temat postu: CODE 84
Witam wczoraj podczas jazdy na autostradzie A4 przy 2800 obr/min szósty bieg nagle samochód stracił moc, oświeciła się kontrolka servis (autko z kluczykiem ) oraz Code 84 po przyjeździe na parking, wyłączyłem samochodzik pochodziliśmy po sklepie około pół godz. wracamy przekręcam stacyjkę i wszystko jest ok, przyjeźdzam do domu, i nie daje mi to spokoju więc tel, na infolinie pani przyjęła zgłoszenie, po pół godzinie przyjeźdza (fachowiec) wpina się do kompa i nie wie o co chodzi za dużo błędów mu wyskakuje: popm paliwa,turbo, jakieś przewody, masa , rozkłada ręce i karze jechać do serwisu, więc jutro muszę podjechać do M&MCARS tam gdzie kupiłem samochód.
etac - 2013-05-19, 17:32
Temat postu: Re: CODE 84
Daralo napisał/a:
Witam wczoraj podczas jazdy na autostradzie A4 przy 2800 obr/min szósty bieg nagle samochód stracił moc, oświeciła się kontrolka servis (autko z kluczykiem ) oraz Code 84 po przyjeździe na parking, wyłączyłem samochodzik pochodziliśmy po sklepie około pół godz. wracamy przekręcam stacyjkę i wszystko jest ok, przyjeźdzam do domu, i nie daje mi to spokoju więc tel, na infolinie pani przyjęła zgłoszenie, po pół godzinie przyjeźdza (fachowiec) wpina się do kompa i nie wie o co chodzi za dużo błędów mu wyskakuje: popm paliwa,turbo, jakieś przewody, masa , rozkłada ręce i karze jechać do serwisu, więc jutro muszę podjechać do M&MCARS tam gdzie kupiłem samochód.

Opisy kodów masz w ksiazeczce. Mogla to byc nawet gdzies luzna masa.

C77 - 2013-05-19, 20:18

To mogła być jakaś bzdura, bo gdyby coś poważnego to błąd szybko by powracał,
ja bym tym się nie przejmował i jechał dopiero jak zaświeci się a trwale kolejny raz.
Jak pojedziesz do serwisu to błąd pewnie zniknie np. po aktualizacji oprogramowania.
TUTAJ masz trochę na ten temat.

Daralo - 2013-05-19, 21:15
user_01 napisał/a:
Daralo napisał/a:

Facet od assistans tak samo stwierdził że może to być luźna masa pojadę do serwisu to zobaczymy

etac - 2013-05-19, 21:18
Daralo napisał/a:
user_01 napisał/a:
Daralo napisał/a:

Facet od assistans tak samo stwierdził że może to być luźna masa pojadę do serwisu to zobaczymy

Jak masz T to moze byc ktorys z wezykow od turbiny

C77 - 2013-05-20, 09:58

Po prostu celowo obniża ci moc silnika przez ten błąd, ale powody tego mogą być rożne.

• Контроллер ЭСУД (ECM) для LXV или 2H0

• Контроллер ЭСУД (ECM) для LLW

• Контроллер ЭСУД (ECM) для LXT

DAREX - 2013-11-07, 22:54

Właśnie wyskoczyło mi code 84. Przepływomierz to nie jest, zostało to sprawdzone. Efektem jest zmniejszenie mocy, i zdaje się że i turbo nie działa gdyż nie ma charakterystycznego "gwizdu".
Autko jeździ lecz słabo, a przy przyspieszeniu przy większej prędkości (pow. 110km/h) wyskakuje code 84 i moc jest dość gwałtownie okrojona, na chwilę. Jest to niebezpieczne przy wyprzedzaniu.
Na zagranicznych forach piszą o "klipsie węża turbiny" - co to może być, o którym wężu piszą.
Na niemieckim gościu pisze że jego mech "przymocował" wąż do chłodnicy i wszystko jest ok.
Czy ktoś może dać jakąś podpowiedź co to może być.

DAREX - 2013-11-10, 18:51

Właśnie odkryłem powód wyświetlenia code 84 - to pęknięty przewód do intercoolera.
Dziwne pęknięcie, wzdłuż na długości ok.6 cm w prostym odcinku. Naprawa na razie prowizoryczna, taśma zbrojona + kilkanaście zacisków z tworzywa. Ważne że znowu jest moc, niskie spalanie i ten "gwizd".
Najgorsze że nie umiem namierzyć tej części w necie, w ogóle węży do Cruza brak !! !

mwski - 2014-04-17, 16:34
Temat postu: code 84
Witam
Na wyświetlaczu mam komunikat "code 84" , podobno związany jest z czasem wymiany oleju .
Olej został wymieniony a komunikat błędu nie został wykasowany , gdyż nie wiem jak to zrobić , podobno z dźwigni kierunkowskazu , próbowałem ale nie udało mi się odszukać jakiejś opcji związanej z olejem .
Można z tym jeździć , ale trochę razi .
Jak usunąć ten komunikat bez wizyty serwisu ?

Krzysiek_81 - 2014-04-17, 16:39

Ponieważ nie masz informacji nt. silnika w swoim Cruze, nie wiem czy będzie to rozwiązaniem również u Ciebie, ale masz punkt zaczepienia:

http://forum.chevrolet.or...ighlight=#27012

adaśko - 2014-09-01, 17:12
Temat postu: awaria cruze
jadąc dzisiaj do pracy auto zaczeło delikatnie przerywać w czasie jazdy później zapaliła się kontrolka check i wyskoczył błąd 84 na wyświetlaczu.podłacczenie pod kompa pokazało awarię układu paliwowego i teraz jestem ciekaw co sie zepsuło?? autko praktycznie nowe bo 2012 rok i przebieg tylko 27000km.silnik 2.0 163KM
chevy_power - 2014-09-01, 17:58

Na guaranie* się dowiedzą ;-)

*gwarancji ;-p

mario78 - 2014-09-01, 19:48

W tym temacie masz więcej na temat błędu 84 :arrow: klik . A co konkretnie było napisane o tym układzie paliwowym?
adaśko - 2014-09-02, 10:27

dzwoniłem dzisiaj do serwisu opla w białymstoku i powiedzieli mi żebym na własną rękę naprawiał auto bo nie mam książki serwisowej ale to troche chyba głupie bo pewnie maja w swojej bazie danych auto ale oczywiście nie chca go naprawiać.zobaczymy jak sie to zakończy.co do błędu to kilka rzeczy na kompie się wyświetlało:od błedu jakiegoś czujnika poprzez błąd jakichś przewodów po pompę wtryskową.auto stoi juz w mechanika więc dzisiaj może zaczną je naprawiać.
adaśko - 2014-09-02, 17:42

autko naprawione,problemem było zawieszający się pływak który pokazywał ze jest jeszcze paliwo ale już go nie było i stad cały problem.