To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - Awaria oryginalnych czujników parkowania Cruze

krucyfiks - 2010-12-08, 13:10

xyz napisał/a:
Kolego krucyfiks najważniejsze że działa. Weź pod uwagę zimę i temperatury ok.-20 stopni i niższe. Wtedy też dzieją się dziwne rzeczy. U mnie przez dwa dni czujniki cofania wydawały tylko ciągły dźwięk. Po tym czasie wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam.


Jeśli chodzi o czujniki cofania to sa super gdy niema na nich zamarzniętej wody czyli lodu albo śniegu one bez problemu działają poprawnie nawet przy -20 stopniowym mrozie pod warunkiem że przetrzesz je z lodu którego czasem nie widać miałem podobnie jak ty przetarłem ręką i sygnał był właściwy. Nawet w instrukcji otym pisze.
Pozdrawiam

xyz - 2010-12-08, 14:37

Na pewno masz rację, bo ręką nie sprawdzałem, a na oko nic nie było widać. Ale teraz będę czasem przecierał dla pewności. Dzięki za radę. Pozdrawiam.
radecki22 - 2013-05-06, 15:26
Temat postu: Awaria oryginalnych czujników parkowania Cruze
Gdy wbijam wsteczny nie dziala mi czujniki parkowanie świeci sie lapka na tablicy
ktos mial podobny problem ?

huri_khan - 2013-05-06, 15:58

Sprawdź połączenia czujników, może styki zaśniedziały.
mario78 - 2013-05-06, 16:34
Temat postu: Re: usterka ogrinalnego czujnika parkowania
radecki22 napisał/a:
gdy wbijam wsteczny nie dziala mi czujniki parkowanie swieci sie lapka na tablicy ktos mial podobny porblem ?


Ja mam niestety taki sam problem.
W środę odstawiam do aso na diagnozę.
Jak będę coś wiedział dam znać.
U mnie odłączenie kostki pod zderzakiem i czyszczenie styków niestety nic nie dało.

radecki22 - 2013-05-06, 17:47

umnie czyszczenie tez nic nie dalo z tego co slyszalem to w kompie jest zablokowane ale to tylko pogloski a niestety nie moge nigdzie dorwac programu do diagnostyki GM jest jeden ale online i platny :) mysle ze chyba od opla bedzie pasowac ale tego tez nie moge dorwac inne programy typy PCscan i podobne lacza sie ale za wiele sie tam nie zrobi tylko mozna kasowac malo znaczace bledy mario78 daj znac co bylo przyczyna usterki
krucyfiks - 2013-05-06, 18:26

Panowie spróbujcie sprawdzić dwa bezpieczniki te znajdujące się za małym schowkiem z lewej strony kierownicy w desce rozdzielczej

-Jeden z nich oznaczony numerem 5 odpowiada za Wyświetlacz informacyjny, pilot
parkowania, głośnik

- Lub 19 Dźwignia zmiany biegów

Opisane to jest w instrukcji obsługi Cruze

radecki22 - 2013-05-06, 19:10

jutro lukne ale watpie zeby to bylo az tak proste :) kazda rada mile widziana
etac - 2013-05-06, 19:15

radecki22 napisał/a:
jutro lukne ale watpie zeby to bylo az tak proste :) kazda rada mile widziana


Zadam banalne pytanie. A jest system wlaczony?

radecki22 - 2013-05-06, 20:16

ehe wlaczony i tez dziwna sprawa jak wbijam wsteczny pali sie lampka ze wiecie uszkodzony czujnik ale jak wbije wsteczny drugi raz lampka nie zapala sie czujniki niedzialaja nadal
etac - 2013-05-06, 20:43

radecki22 napisał/a:
ehe wlaczony i tez dziwna sprawa jak wbijam wsteczny pali sie lampka ze wiecie uszkodzony czujnik ale jak wbije wsteczny drugi raz lampka nie zapala sie czujniki niedzialaja nadal


A nastepne banalne pytanie. A probowałes go wylaczyc w menu i potem wlaczyc. Albo zagladales do modulu czujnikow jest za tapicerka z lewej strony w bagazniku, moze jakas wtyczka wypadla.

radecki22 - 2013-05-07, 07:56

o widzisz jakas informacja gdzie jest centralka tam nie zagladalem dzieki juz ide lukac :) , a w menu tez grzebalem

[ Dodano: 2013-05-07, 12:14 ]
wiec tak to nie bezpieczniki :) centralka jest widziana przez system w menu jesli odlacze koske od modulu w menu zniknie komunika o asystencie parkowania ale jedna sprawa mnie zastanawia na kosce zasilajacej przy wylaczonym zaplonie jest caly czas obecne 12 volt sa 3 przewody czarny (-) czerwony(+) i zielony na czarnym i czerwonym jest caly czas 12 v nie zaleznie czy jest przekracany zaplon ale na zielonym jest inna sytacjia przy wylaczonym zaplonie jest na tym przewodzie 12 v jak wlacze zaplon z 12 volt robi sie 10 volt :)

mario78 - 2013-05-08, 10:42

radecki22 napisał/a:
umnie czyszczenie tez nic nie dalo z tego co slyszalem to w kompie jest zablokowane ale to tylko pogloski a niestety nie moge nigdzie dorwac programu do diagnostyki GM jest jeden ale online i platny :) mysle ze chyba od opla bedzie pasowac ale tego tez nie moge dorwac inne programy typy PCscan i podobne lacza sie ale za wiele sie tam nie zrobi tylko mozna kasowac malo znaczace bledy mario78 daj znac co bylo przyczyna usterki


Dziś rozmawiałem z gościem z aso ale tylko przez telefon. Powiedział że przyczyną w moim przypadku jest uszkodzony jeden z czujników w zderzaku.
Dziś zamówił nowy czujnik, jak przyjdzie to trzeba będzie go polakierować i mają zadzwonić i zaprosić na montaż.

radecki22 - 2013-05-10, 22:52

pytanie mam czy czujniki cofania os insigni albo astry 4 bede pasowac do cruze ?? tez sa 3 pinowe roznica jest tylko w numerach katalogowych no i w cenie :)
krucyfiks - 2013-07-11, 10:58

U mnie też z dnia na dzień podobnie jak w wyżej wymienionych przypadkach padł czujnik parkowania własnie dziś.
Podpowiedzcie co może być przyczyną usterki i gdzie jej szukać?



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group