To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - Opadaj?cy wska?nik poziomu paliwa w Cruzach

Daniel666 - 2011-06-08, 21:55
Temat postu: Opadający wskaźnik poziomu paliwa w Cruzach
Witam! miał ktoś problem z zawieszającym sie wskażnikiem poziomu paliwa? co może być przyczyną, może ktoś wie?
Kubusiek - 2011-06-09, 14:15

Zawieszający ? z tego co zauważyłem to jak sie depnie to ubywa :P
Daniel666 - 2011-06-09, 15:49

no nie..tak na poważnie.wczoraj zawiesił sie wskażnik poziomu paliwa i pokazywalo zero noi świecił"żyd" czyli kontrolka.zgasilem auto i odnowa zapalilem ale nie pomoglo, wiedzialem ze mam troche paliwa w baku wiec pojechalem i dopiero po +/- 5km powoli zaczela wskazowka wracac na swoje wlasciwe miejsce.dzisiaj jezdzilem i jest ok, wiem ze moj kolega tez tak mial i cos tam robili w serwisie,przynajmniej tak mowili hehe. ciekawi mnie czy jeszcze ktos wiecej mial takie przypadki noi ewentualnie czego moze to byc przyczyna.Pzdro:)
nieaktualne - 2011-06-09, 16:11

Daniel666, ubytek paliwa jest liczony za pomocą algorytmu opartego na przepływie paliwa przez wtryski i dodatkowo jest też przeliczane z odczytu czujnika poziomu paliwa w zbiorniku. Jeśli pływak się zawiesi to wskazanie paliwa będzie zerowe.
SanDiego - 2011-06-09, 18:52

Daniel, do tej pory miałem 2 razy taki problem, ale zgasiłem silnik i po chwili odpaliłem ponownie i zaczęło powolutku przybywać na wskaźniku aż doszło do "realnej" wartości, bo i tak wskaźnik mocno przekłamuje
Kubusiek - 2011-06-09, 19:15

ja wam powiem tak wleje 15 litrów , po przejechaniu 70-80 km jest rezerwa , na rezerwie jechałem do oporu ...zrobilem 90 km przy takiej samej jezdzie... i o co tu chodzi ? :-P
ryjek - 2011-06-10, 11:04

czym się martwicie jak komputer jest na pewno dokładniejszy niż te wzkazniki,moim zdaniem one zaniżają poziom paliwa więc teoretycznie zawsze jest jakiś większy zapas niż pokazuje nam wzkaznik(choć w corsie pokazywał mi początek rezerwy a jechałem na oparach),lepiej zatankować prędzej i mieć czyste sumienie że nie braknie :mrgreen:
nieaktualne - 2011-06-26, 17:17

ryjek, ubytek paliwa jest liczony za pomocą algorytmu opartego na przepływie paliwa przez wtrysk i nie jest to też za dokładne wskazanie ubytku czy spalania paliwa. Nie wiem czy wiesz ale jadąc na gazie komputer pokazuje spalanie (ubytek) benzyny.


Odnośnie Cruze wpadło mi przez przypadek coś takiego >KLIK<

mwadon - 2012-01-02, 22:49
Temat postu: Błąd czujnika poziomu paliwa
Witam,
dziś w trakcie jazdy zapaliła mi się kontrolka informująca o jakimś błędzie. Zgasiłem silnik, a po ponownym odpaleniu po kilku sekundach zapaliła się kontrolka rezerwy paliwa. Wskaźnik poziomu paliwa wskazywał na pusty bak, chociaż był tylko w połowie opróżniony. Jeżdżę na LPG, więc pojechałem dalej i w trakcie jazdy wskazówka zaczęła się bardzo powoli podnosić, aż w końcu wróciła do odpowiedniej pozycji. Zdarzyło mi się to już po raz drugi, a samochód mam niecałe 2 miesiące.

Czy ktoś się z czymś takim spotkał kiedyś?

SanDiego - 2012-01-03, 06:37

Tak, miałem taką sytuację 2 razy. Odpaliłem rano silnik, a kontrolka pokazywała wskazówkę na E i pomarańczowa lampka się świeciła. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika 2x, za 3cim razem po chwili wskazówka zaczęła się przesuwać do swojego poziomu.

Dodam też, że odczyt z komputera pokładowego również wskazywał na początku na pusty bak, bo potem też się zwiększał zasięg KM

mwadon - 2012-01-03, 07:34

SanDiego napisał/a:
Dodam też, że odczyt z komputera pokładowego również wskazywał na początku na pusty bak, bo potem też się zwiększał zasięg KM


To samo u mnie. Zrobiłeś coś z tym?

DanielB50 - 2012-01-03, 07:45
Temat postu: Czujnik paliwa
U mnie raz wymienili czujnik na nowy ale ten nowy też od czasu do czasu się zawiesza, po wyłączeniu silnika i załączeniu ponownie bardzo powoli zaczyna wracać do prawidłowego poziomu.
SanDiego - 2012-01-03, 18:12

Nie, nic nie robiłem, bo ten problem jak na razie ustąpił. Ale w lutym mam przegląd gwarancyjny, to napomknę o tym.
Smysss GP99 - 2012-01-04, 16:25

Witam u mnie to samo było, jestem świezo po pierwszym przegladzie zglosiłem ten problem . uslyszałem ze wszystko jest ok a komputer nie zapisał zadnych błedów.
mwadon - 2012-01-04, 18:10

Smysss GP99 napisał/a:
Witam u mnie to samo było, jestem świezo po pierwszym przegladzie zglosiłem ten problem . uslyszałem ze wszystko jest ok a komputer nie zapisał zadnych błedów.


Często Ci się to zdarzało? Ja mam samochód dopiero niecałe 2 miesiące, zrobiłem ok 3000km i już dwa razy ten błąd miałem :-/



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group