To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - Pytanie o wentylator chłodnicy w Cruze 1.4T ??

nucha2 - 2013-10-02, 12:29

tak sobie myślę że może teraz jak włączamy ogrzewanie to jest ono pobierane z klimatyzacji a nie z ciepła silnika i dlatego wentylator cały czas chodzi. Po prostu zauważyłem że jak rano odpalam auto to od razu mam ciepłe powietrze pomimo że silnik jest jeszcze zimy. Dzisiaj jadę do ASO w tej sprawie. Zobaczymy co powiedzą.
bimbaj4 - 2013-10-02, 17:35

Powiem szczerze, że dokładnie tak samo sobie pomyślałem i wyłączyłem nadmuch do kabiny, ale wentyl na chłodnicy chodził dalej. Nucha, daj koniecznie znać co Ci w ASO powiedzieli.
nucha2 - 2013-10-03, 05:47

a więc jak to przeważnie bywa jak się jedzie do serwisu nagle wszystko jest ok. Pojechałem, rozgrzali silnik i wentylator pięknie włącza się i wyłącza. Sam głupio się czuje bo wychodzę na idiotę. Ale chłopaki nie dają za wygraną, cały czas go grzeją i stało się :) . Załączył się i chodzi cały czas. Kamień spad mi z serca :) . Z tego co zapamiętałem to wentylator działał prawidłowo podczas schładzania płynu chłodniczego, natomiast jak olej się całkowicie rozgrzał to już się nie wyłączył. Prawdą jest to jak już gdzieś czytałem że wentylator w 1,4 turbo załącza się częściej bo chłodzi właśnie turbinę która jest chłodzona właśnie olejem ale panowie z ASO powiedzieli że jednak cały czas chodzić nie powinien. Na początek wgrali mi najnowsze oprogramowanie silnika bo było jakieś stare i mam obserwować. Nie chcę zapeszać ale jak wyjechałem z ASO i dość długo jeździłem nie zauważyłem żeby się włączył tzn podczas jazdy nie czułem już żadnych wibracji a podczas postoju nastała cisza. Czyżby tylko to pomogło? Albo zbieg okoliczności. Będę obserwował i dam jeszcze znać. Jeszcze jedną rzecz zauważyłem po zmianie oprogramowania. Do tej pory zawsze moje średnie spalanie było wg komputera 9-9,5l/100. Wczoraj spadło na 7,5/100.
KAI - 2013-10-03, 21:47

No to daj znać kolego. Ja też czekam na wieści :)
bimbaj4 - 2013-10-04, 17:40

Zupełnie jak ja! Jak wentyl będzie się zachowywał prawidłowo - umawiam się na wizytę w ASO. Zatem czekamy na wieści.
nucha2 - 2013-10-09, 09:31

a więc po tygodniu testowania w różnych warunkach tj. miasto, trasa w sumie około 500 km ( niestety nie jeżdżę dużo ) mogę stwierdzić że jeżeli chodzi o spalanie jest tak jak poprzednio czyli około 9 l/100km. Jeżeli chodzi o wentylator to odpukać wszystko działa tak jak powinno. Załącza się naprawdę rzadko i tylko podczas jazdy po mieście jak dużo stoję w korkach. Podczas jazdy wibracje kierownicy zniknęły całkowicie. A poza tym nawet jak się załącza podczas postoju to i tak wibracje nie występują oraz nie słychać nic w środku auta. Na zewnątrz owszem ale i tak nie jest tak głośno jak do tej pory. Wydaje mi się a nawet jestem pewien że chodzi na "pierwszym biegu". Do tej pory chodził zawsze na maksa.
A więc w moim przypadku chyba pomogła zmiana oprogramowania silnika. Ciekaw jestem tylko czy to już na stałe. Oby.
Przy okazji może to komuś się przyda. Pisałem kiedyś post, nie pamiętam już czy to na naszym forum że miałem taki dziwny objaw z nawiewem w aucie. A mianowicie co jakiś czas jak jechałem i miałem nastawiony nawiew tylko na pasażera nagle z wylotów powietrza zaczęło lecieć zimne powietrze tak jakbym włączył klime na najniższą temperaturę. Teraz od tygodnia objaw ten ustąpił. Ciekawy jestem czy to tez było przyczyna tego starego oprogramowania.

bimbaj4 - 2013-10-09, 19:21

OK, ja już się umówiłem na poniedziałek na wizytę w ASO. Powiedziałem przez telefon o co mi chodzi, powiedzieli by przyjechać. Zobaczymy co wykombinują :)
nucha2 - 2013-10-10, 10:12

może jeszcze dodam że specjaliści z GM odpisali że oczywiście wszystko jest ok, że ten model tak jest skonstruowany i nie ma potrzeby nic zmieniać dopóki silnik nie będzie się przegrzewał lub dopóki nie będzie niedogrzany. Chłopaki z ASO po prostu z własnej dobrej woli wgrali mi nowe oprogramowanie a więc proponuje raczej grzecznie pogadać.
bimbaj4 - 2013-10-14, 18:41

Zatem i ja mam już wgrane najnowsze oprogramowanie silnika. Panowie w ASO wgrali mi nowy soft bez żadnego problemu. Nie będę ukrywał, że byli mocno zdziwieni takim zachowaniem wentylatora i nawet powiedzieli, że gdyby zmiana softu nie pomogła, to żebym wstawił do nich auto na diagnozę (i jakoś nie bardzo dowierzali w tłumaczenia Centrali GM, że tak ma być).
Generalnie, obczaję jak się będzie zachowywało po zmianie softu i dam znać.

bimbaj4 - 2013-11-01, 16:44

Zmiana softu niestety nic nie dała. Wentylator włącza się po pewnym czasie od rozpoczęcia jazdy i pracuje ciągle.
nucha2 - 2014-03-05, 11:40

koledzy
wczoraj przez przypadek rozwiązałem zagadkę ciągle działającego wentylatora (chyba że to tylko u mnie tak działa). Otóż wentylator załącza sie jak prędkość jazdy spadnie poniżej 20km/h. Sprawdzałem to cały dzien i za każdym razem było tak samo. Tak naprawdę to skąd wiedzieliśmy że on cały czas chodzi? Przecież jak jedziemy to go niesłychać bo słychać szum opon, silnik, wiatr... wczoraj chyba pierwszy raz w życiu nie słuchałem radia i miałem totalną cisze w aucie i to zauważyłem. Jak hamujemy normalnie czyli mam na myśli powolne hamowanie to jest to praktycznie nie do zauważenia bo jak tylko spadnie prędkość poniżej 20 km/h to wentylator sie załącza a auto jeszcze jakiś czas powoli się toczy i słychać raczej nadalk szum opon. Spróbujcie zahamować nagle. Czyli jechac jakie 35-30 km/h i od razu stanąć. Wtedy ewidentnie słychać ze wentylator sie załącza. Tak jest u mnie. Ciekaw jestem czy u Was też tak jest

Michał Latacz - 2014-05-04, 21:52

bimbaj4 napisał/a:
Zmiana softu niestety nic nie dała. Wentylator włącza się po pewnym czasie od rozpoczęcia jazdy i pracuje ciągle.


Witam,

Kupiłem cruze'a LT SW 2012r. kilka dni temu i mam ten sam problem! :(
Czy komuś udało się zdiagnozować przyczynę tego problemu?
To jest kwestia softu? Mam wrażenie, że samochód się przegrzewa.

mrrocky - 2014-05-05, 01:31

a przeczytales ten temat? wentylator pracuje bo auto sie grzeje, u mnie na postoju spokojnie dochodzi do 106 C.
Michał Latacz - 2014-05-05, 10:19

mrrocky napisał/a:
a przeczytales ten temat? wentylator pracuje bo auto sie grzeje, u mnie na postoju spokojnie dochodzi do 106 C.


Tak czytałem i mam podejrzenie, że samochód sie grzeje zbyt mocno. Jeżeli temp 106 to norma to układ chłodzenia powinien sobie z,tym radzić a mój sobie nie radzi najwyraźniej. W związku z tym postanowiłem zapytac czy komuś udali się usunąć problem. Czy Twój cruze tez po przejechaniu kilkunastu kilometrów włącza wentylator i ten juz chodzi caly czas do momentu zgaszenia silnika??

mrrocky - 2014-05-05, 11:08

Michał Latacz napisał/a:
Czy Twój cruze tez po przejechaniu kilkunastu kilometrów włącza wentylator i ten juz chodzi caly czas do momentu zgaszenia silnika??
Jak sie przejade autem na spokojnie i temp spadnie to sie wylaczy.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group