To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - D?wi?k rozbrajania alarmu w Lacetti

kapczur - 2013-01-05, 17:26
Temat postu: Dźwięk rozbrajania alarmu w Lacetti
Hej, od kliku dni zastanawia mnie zachowanie mojego lacetti przy wyłączaniu alarmu/ otwieraniu centralnego zamka. Oprócz standardowego mignięcia świateł, pojawia się sygnał dźwiękowy (standardowo chyba ze 2 piknięcia informujące że alarm jest wyłączony).
Lacetti mam od 1,5 roku i dopiero teraz, od kilku dni, przy wyłączaniu alarmu mam ten dźwięk... :)
Jak zamykam auto nic nie słychać, jak otwieram po chwili znowu nic nie słychać... Ten dźwięk pojawia się tylko czasami...
Czy ktoś z Was miał coś takiego, ja przez cały czas myślałem że nie mam włączonych tych dźwięków albo ten model alarmu nie ma głośnika i dlatego nic nie słychać.
Autko jest z końca 2007 roku.

etac - 2013-01-05, 17:44
Temat postu: Re: Dźwięk rozbrajania alarmu w Lacetti
kapczur napisał/a:
Hej, od kliku dni zastanawia mnie zachowanie mojego lacetti przy wyłączaniu alarmu/ otwieraniu centralnego zamka. Oprócz standardowego mignięcia świateł, pojawia się sygnał dźwiękowy (standardowo chyba ze 2 piknięcia informujące że alarm jest wyłączony).
Lacetti mam od 1,5 roku i dopiero teraz, od kilku dni, przy wyłączaniu alarmu mam ten dźwięk... :)
Jak zamykam auto nic nie słychać, jak otwieram po chwili znowu nic nie słychać... Ten dźwięk pojawia się tylko czasami...
Czy ktoś z Was miał coś takiego, ja przez cały czas myślałem że nie mam włączonych tych dźwięków albo ten model alarmu nie ma głośnika i dlatego nic nie słychać.
Autko jest z końca 2007 roku.


Pytanie co tam masz zamontowane? Alarm najczesciej informuje o jakis wejsciach lub awariach czujnikow.

kapczur - 2013-01-05, 17:50

Alarm jest fabryczny, a model to dokładnie sprawdzę i dopiszę.
Jeśli nie jest to 'popularny' problem to pewnie zostaje mi wizyta u fachowca od alarmów... :-/

etac - 2013-01-05, 17:58

kapczur napisał/a:
Alarm jest fabryczny, a model to dokładnie sprawdzę i dopiszę.
Jeśli nie jest to 'popularny' problem to pewnie zostaje mi wizyta u fachowca od alarmów... :-/


Alarm fabryczny nie był w Polsce sprzedawany, takze w EU był rzadkoscia. Wiec na pewno jest to cos dolozoene u dealera.

Masz diode od alarmu gdzies na desce?

kapczur - 2013-01-05, 18:49

Tak, po lewej stronie kierownicy. Alarm faktycznie dołożony w serwisie przy zakupie. Znalazłem książkę od alarmu i wynika z niej, że przy rozbrajaniu dźwięki informują o próbie włamania. Ale opisane jest to tak, że po standardowych 2 dźwiękach są kolejne 2,3 lub 4, które mówią który czujnik włączył alarm, ale tak jak wspomniałem ja nigdy nie miałem tych 2 standardowych przy rozbrajaniu. Niestety nie pamiętam ile ich mam jak już się włączą :) wiec pozostaje mi czekać do kolejnego dźwięku przy rozbrajaniu. Mam nadzieję że jednak powinien 'pikać' przy rozbrajaniu (i czeka mnie wizyta u speca), a nie ktoś nieudolnie włamuje mi się do fury :)
etac - 2013-01-05, 19:42

kapczur napisał/a:
Tak, po lewej stronie kierownicy. Alarm faktycznie dołożony w serwisie przy zakupie. Znalazłem książkę od alarmu i wynika z niej, że przy rozbrajaniu dźwięki informują o próbie włamania. Ale opisane jest to tak, że po standardowych 2 dźwiękach są kolejne 2,3 lub 4, które mówią który czujnik włączył alarm, ale tak jak wspomniałem ja nigdy nie miałem tych 2 standardowych przy rozbrajaniu. Niestety nie pamiętam ile ich mam jak już się włączą :) wiec pozostaje mi czekać do kolejnego dźwięku przy rozbrajaniu. Mam nadzieję że jednak powinien 'pikać' przy rozbrajaniu (i czeka mnie wizyta u speca), a nie ktoś nieudolnie włamuje mi się do fury :)


Albo ktoras krancowka wymaga przeczyszczenia z rdzy

konradoo - 2013-01-05, 22:46

Sądzę, że jeśli masz kombi to po prostu alarm tak pika, że brakuje mu właśnie domknięcia wszystkich drzwi. Najpopularniejszą przywarą jest krańcówka w tylnej klapie (jeśli masz kombi) gdy jest wilgotno lubi tak zrobić. Tam wystarczy masę pociągnąć od podstawy i sprawa rozwiązana:) Inne krańcówki nigdy mi się nie zaświeciły.
tomii1982 - 2013-01-06, 22:07

kolego napisz najpierw jakiej firmy masz alarm. U mnie zakładany u dealera pika zawsze. jak włączam raz i jak wyłączam dwa razy. Może coś się dzieje z syreną raz łączy a raz nie. spróbuj zamknąć samochód uzbroić alarm (odczekaj przynajmniej 5 s.) i otworzyć go z kluczyka bez jego rozbrajania. powinien zadziałać czujnik otwarcia drzwi lub czujnik ruchy w aucie (będziesz wiedział czy syrena wyje czy tylko światła mrugają)
kapczur - 2013-01-12, 13:27

Alarm to PRO 9234 i wydaje mi się, że uszkodzony jest jakiś czujnik. Nie wiem który, bo znowu nie ma sygnału przy otwieraniu samochodu.
etac - 2013-01-12, 13:44

kapczur napisał/a:
Alarm to PRO 9234 i wydaje mi się, że uszkodzony jest jakiś czujnik. Nie wiem który, bo znowu nie ma sygnału przy otwieraniu samochodu.


Podaj priva to ci wysle instrukcje serwisowa to 9232, ale mysle ze sie przyda



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group