To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

CarAudio - Navi 600 - powiadomienia g?osowe

markmk - 2012-12-03, 12:11
Temat postu: Navi 600 - powiadomienia głosowe
Witam,

zaimportowałem sobie adresy POI radarów. Problem w tym, że w ustawieniach nawigacji nie ma powiadamiania głosowego w zależności od wybranych kategorii POI. Wiem, że w Navi 900 taka opcja istnieje.
Orientuje się ktoś, czy jest to kwestia wersji Navi (600/900) czy po prostu kwestia nie zaktualizowanego oprogramowania Navi 600?

Pozdrawiam,
Marek

marcel226 - 2013-04-06, 20:23

markmk, możesz powiedzieć w jakim rozszerzeniu są te POI i do jakiego folderu je wgrywałeś?
markmk - 2013-04-07, 18:41

Cześć,

W manualu, na stronie 174 masz przykład: F:\myPOIs\Restauracja_3.poi
Jak nie jesteś pewny, to stwórz w samochodzie jakieś POI i wyeksportuj na pendrive'a. Stworzy się odpowiedni katalog i odpowiedni plik.

Pzdr

XaRaDaS - 2013-04-07, 20:38

markmk, a tak się spytam, czy próbowałeś może odblokować navi załadować np. automapę, albo inną mapę ?
etac - 2013-04-07, 20:46

XaRaDaS napisał/a:
markmk, a tak się spytam, czy próbowałeś może odblokować navi załadować np. automapę, albo inną mapę ?


Dobre pytanie, ktos juz to opanował?

markmk - 2013-04-07, 21:47

Nie próbowałem, obawiam się, że to raczej nie możliwe.
Za niedługo mam przegląd serwisowy. Mogę się podpytać, czy jest to w ogóle możliwe.

marcel226 - 2013-04-07, 22:04

Poszperałem trochę w necie i znalazłem instrukcje wgrywania i różne pliki poi dla opla:
http://www.poipoint.pl/jak_wgrac_poi.php?GPS=Opel
http://www.poipoint.pl/pobierz_punkt_poi.php

Niestety po wgraniu Fotoradarów do nawigacji wyskakuje mi komunikat "Błąd przy importowaniu linijki 1648".
Wszystko jest pisane ciurkiem, więc tej linijki nie mam szans odnaleźć :-(
ech... tracę nerwy...

silvan85 - 2013-04-08, 08:17

Pytanie czy otwierasz ten plik notatnikiem? Jeżeli tak to być może dlatego masz wszystko ciurkiem. By w notatniku by plik był wyświetlany w linijkach muszą się one kończyć znakiem końca linii oraz znakiem powrotu karetki. Programy zaś przeważnie zapisują swoje dane jedynie ze znakiem końca linii. Spróbuj otworzyć ten plik na przykład w notepad++ http://notepad-plus-plus.org/ . Ten program powinien wyświetlić to normalnie. W tedy możesz zobaczyć co jest nie tak w tej linii i naprawić lub ją usunąć.
XaRaDaS - 2013-04-08, 08:52

markmk napisał/a:
Nie próbowałem, obawiam się, że to raczej nie możliwe.
Za niedługo mam przegląd serwisowy. Mogę się podpytać, czy jest to w ogóle możliwe.


No więc powiem tak, że nowe dotykowe Navi można odblokować do win CE.

http://www.youtube.com/watch?v=iz-ymeyFAfE

Tutaj jest filmik pokazowy. Ale w Orlando znajomego jest ta navi na pokrętła i przyciskanie ekranu nic nie da :mrgreen: W serwisie nic nie powiedzą, już to przerabiałem.

markmk - 2013-04-08, 09:26

silvan85 napisał/a:
Pytanie czy otwierasz ten plik notatnikiem? Jeżeli tak to być może dlatego masz wszystko ciurkiem. By w notatniku by plik był wyświetlany w linijkach muszą się one kończyć znakiem końca linii oraz znakiem powrotu karetki. Programy zaś przeważnie zapisują swoje dane jedynie ze znakiem końca linii. Spróbuj otworzyć ten plik na przykład w notepad++ http://notepad-plus-plus.org/ . Ten program powinien wyświetlić to normalnie. W tedy możesz zobaczyć co jest nie tak w tej linii i naprawić lub ją usunąć.


Nie można zaimportować gotowców z innego programu.
Navi w Chevrolecie ma swój własny format plików (nie pamiętam, żeby którekolwiek z plików POI miały ten sam). Ja ściągnąłem jakieś, które były najbardziej podobne, a potem w excelu pousuwałem i poedytowałem odpowiednie kolumny, aby nawi "łyknęła" plik podczas importu. Ale excel to cudne narzędzie, da się tym robić cuda w parę minut ;) .
Pzdr

marcel226 - 2013-04-08, 12:16

silvan85 napisał/a:
Pytanie czy otwierasz ten plik notatnikiem? Jeżeli tak to być może dlatego masz wszystko ciurkiem.

Tak, otwieram notatnikiem :) OK, spróbuję programem z Twojego linku.

markmk napisał/a:
Nie można zaimportować gotowców z innego programu.
Navi w Chevrolecie ma swój własny format plików (nie pamiętam, żeby którekolwiek z plików POI miały ten sam).

Potwierdzam. Próba konwersji pliku za pomocą magicznych programików z rozszerzenia np .csv na .poi tworzy zupełny shit.

rumell - 2013-04-08, 12:38

a propo innych map" komunikat karta zabezpieczona przed zapisem" już gdzieś pisałem że karta oprócz zwykłego wielopinu posiada jeszcze dodatkowe gniazda nad tymi podłużnymi jeszcze takie okrągłe tak więc nawet innej karty nie poczyta :-/
C77 - 2013-04-08, 17:54

Przypadkiem znalazłem coś takiego,
http://www.boerse.bz/boer...-anleitung.html
pokombinujcie.

comtv - 2013-04-08, 22:25

Wgrałem do Navi 600 plik fotoradary ze strony www.poipoint.pl.
Plik na wszelki wypadek przekonwertowałem tym programem http://www.routeconverter.de/home/en

Nazwałem go jak każe intrukcja do Orlando: Fotoradary_20.poi

Wcześniej dla pewności wyeksportowałem cele specjalne na pendriva aby stworzył się odpowiedni katalog, czyli "myPOIs ". Tam wsadziłem plik Fotoradry_20.poi - 20 dlatego, że to kategoria ogólna - nie wiedziałem do jakiej to przypisać.

Wgrało się ładnie, po ok. 2 min. Po zaznaczeniu aby było widać punkty POI z kategorii Ogólne - fotoradary pojawiły się na mapie.
Nie testowałem jeszcze podczas jazdy, myślę, że komunikatów głosowych na razie nie będzie, trzeba będzie pokombinować. Ale pierwszy etap zakończony pełnym sukcesem!!!

bartasct - 2013-04-09, 17:52

Witam.Mam pytanie.Kiedy pojawiła się dotykowa NAVI w cruzie??Ja mam rok modelowy 2013 i mam zwykłą.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group