Elektronika i Elektryka - Błąd sondy lambda w Cruze - świecący CHECK ENGINE
Kubusiek - 2012-09-17, 10:22
mi w zimie kuna wdu... kabel wiec kuknij sobie czy nie masz uszkodzen, raz bylo ok a raz check engine
w serwisie cisza nie znaja usterki to sie pytam " a moze to ugryzienie na kablu ?"
i wymienili poszło z AC . Bardzo je lubia
herodek - 2012-09-17, 20:03
Kubusiek jaki błąd pokazywał komputer
Kubusiek - 2012-09-20, 09:13
herodek napisał/a: | Kubusiek jaki błąd pokazywał komputer | juz nie pamietam ale to wygladalo tak
http://forum.chevrolet.or...?t=1967&start=0
tomek77 - 2013-08-24, 23:37
Czy problem check-a został rozwiązany, w jaki sposób? Mam ten sam problem.
herodek - 2013-08-25, 22:07
Wgranie nowych map pomogło i mam spokój prawie już rok.
tomek77 - 2013-08-25, 23:29
ok, dzięki za info
tomek77 - 2013-12-01, 21:53
też rozwiązałem problem - kalibracja - zbyt uboga mieszanka
proboszcz - 2015-08-05, 22:29 Temat postu: Check engine a dalsza jazda Witam mam nastepujace pytanie. Jestem na wczasach okolice popradu i dzisiaj w trakcie normalnej jazdy zapalil mi sie check engine. Nie gasnie po ponownym uruchomieniu auta. Samochod pracuje normalnie ma moc nie dusi sie obroty nie faluja. Dojechalem na miejsce 30 km, check wciaz sie pali. Jutrp juz wracam do Polski I moje pytanie jest takie czy moge spokojnie dojechac sobie do kielc do aso gdzie zwykle serwisuje auto czy najlepiej jak najszybciej udac sie do najblzszego aso? ( jest w popradzie opel) jestem na wczasach z dwojka dzieci musze byc w pracy w piatek troche nie widzi mi sie tulaczka kilkoma autobusami z cala ferajna i masa bagazy. Co radzicie ? Da sie sprawdzic czy problem jest powazny ? Jakos zresetowac i zobaczyc czy dalej wystepuje ?ostatni raz tankowalem jakies 200km przed problemem jeszcze w Polsce. Na autostradzie go przegonilem tak do 190 moze z 4-5min. Przebieg 76 tys km.
Regulus - 2015-08-05, 23:09
Bez ELM327 (czytnik obd na bluetooth) i programu na telefonie (np.Torque Pro) nie da się (ztcw) skasować lampki. Zapewne nie jest to powód uniemożliwiający jazdę, (skoro auto nie przechodzi w tryb serwisowy) ale bezpieczniej byłoby podjechać do opla żeby sczytali kod błędu, to zajmuje minutę i nie powinno dużo kosztować.
pablo1 - 2015-08-05, 23:37
Również Uważam że skoro silnik pracuje normalnie to można jechać. Ale dla spokoju tez bym polecał podjechać do aso i zobaczyć co tam wyczytaja
Maidenman - 2015-08-06, 00:01
Ja w moim Cruze też tak mam - sporadycznie, na długich trasach na których zdarza mi się rozpędzić auto na kilka minut do bardzo dużych prędkości w losowym momencie zapala się check engine. Miałem taki przypadek już dwa razy, ale wystarczyło wyłączyć silnik, odczekać kilka minut i już dalej było ok (aczkolwiek kontrolka potrafi się zapalić dłuuugo po tym jak na kilka minut rozpędzę się do max ). Więc skoro z autem nic dziwnego się nie dzieje, traktuję to jako anomalię.
Ciekawostka: za każdym razem jak jadę do Łodzi, to świruje mi godzina w radio i muszę ustawiać ponownie. Ale mawiają że Łódź to nie miasto - tylko stan umysłu, więc też traktuję to jako anomalię godną "Z Archiwum X". Hmm, a może auto zagina czasoprzestrzeń
C77 - 2015-08-06, 01:26
Maidenman napisał/a: | Ciekawostka: za każdym razem jak jadę do Łodzi, to świruje mi godzina w radio i muszę ustawiać ponownie. Ale mawiają że Łódź to nie miasto - tylko stan umysłu, więc też traktuję to jako anomalię godną "Z Archiwum X". Hmm, a może auto zagina czasoprzestrzeń |
To akurat banalna zagadka
http://www.forum.chevrole...t=2152&start=15
berpa - 2015-08-06, 10:06
W Nubirze 3 ( Lacetti ) kiedys wlaczyl mi sie check engine i nie chcial zniknac. Przejechalem pol Lizbony zeby mi to sprawdzili. Okazalo sie, ze uszkodzil sie licznik kilometrow. Wlaczylem zastepczy w GPS i tak ¨uszkodzonym samochodem¨zrobilem kolejne 12000 km.
proboszcz - 2015-08-06, 20:22
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wracając wstąpiłem do opla w Nowym Targu ( jestem zadowolony z usługi). Bez marudzenia podpieli pod komputer- okazalo się błąd sondy lambda 2. Jeszcze przed kasacja błędu, ale po jego wyskoczeniu zatankowalem na shellu do pełna ( jakieś 45 litrów) i z tym pojechałem do
aso . Z rozmowy z serwisantem wiem że było to najprawdopodobniej spowodowane złej jakości paliwem ( tego co miałem poprzednio- tankowalem wtedy w okolicach zakopanego ale na stacji firmowej,) Do końca podróży check nie wyskoczył. Poza tym z tego co mówił to sonda ma troche za duzy opór, (cos wspominali o jakiejs grzalce). Nieoficjalnie dowiedzialem się że jazda z check w benzynce jest zazwyczaj możliwa do serwisu, natomiast w dieslu lepiej zawołać lawetę. Pozdrawiam
Regulus - 2015-08-06, 22:12
Dobrze, że nic strasznego... Dostałeś wydruk z kodem błędu? W razie gdyby się błąd powtarzał, używaną sondę można kupić za około 100 zł. Warto też zaopatrzyć się w ELM327 (znajdziesz na allegro za ok 20 zł) i uniezależnić od serwisu na takie wypadki.
|
|
|