To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - problem z odpalaniem epica 2,0

macieks - 2011-09-19, 16:11
Temat postu: problem z odpalaniem epica 2,0
Witam
Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem silnika. Żeby odpalić zimny silnik muszę długo kręcić rozrusznikiem i czasem dopiero za drugim przekręceniem kluczyka odpala. Co może być tego przyczyną ? Wcześniej motor palił na dotyk. Auto posiada instalację LPG , może ten problem jest z tym związany? Podpowiedzcie co z tym zrobić?

nieaktualne - 2011-09-19, 16:52

Świece, przewody kiedy były wymieniane? ciśnienie na listwie paliwowej jest prawidłowe?

Jak masz możliwość to zacznij pierw od diagnostyki komputerowej.

macieks - 2011-11-02, 19:12

Witam
Świece sprawdzałem są ok , komputer nie pokazuje żadnych błędów. Szukając po różnych forach znalazłem podobny problem z odpalaniem. Przyczyną był nie trzymający zaworek który odcina dopływ gazu do silnika po jego zagaszeniu , co powodowało, że podczas odpalania w komorze silnika znajdowała się benzyna i gaz który prowadził do zawilgocenia świec, a w efekcie do słabego odpalania. Może i w moim przypadku jest podobnie? Nie wiem tylko gdzie szukać takiego zaworka albo gdzie się z tym udać bo posiadam auto z instalacją holenderską a niewiele jest zakładów które się znają na tego typu instalacjach. Może wiecie gdzie w Warszawie lub okolicy znajdę specjalistę od holenderskich instalacji LPG?
Pozdrawiam

endriu333 - 2012-07-10, 13:26

i jakie rozwiązanie było w tym przypadku?
daszczu - 2014-12-27, 16:50

a nie możesz na butli zakręcić zaworu? poprostu wypal gaz na zakręconym zaworze zostaw autko do rana i i zobaczysz jak to będzie
adriankunat - 2015-07-01, 16:06

Witam.
Ja mam podobny problem w swojej epice. zimny silnik po nocy po odpaleniu dławi sie przez ok. 15sek. Nie chce wchodzic na obroty ale odpala na dotyk. Posiadam tez instalacje LPG ktora wylaczylem od dwoch dni, bo myslalem ze ona mi cos psuje. szukam na forum i znajduje takie przypadki dlawienia ale nikt nie opisuje żadnego rozwiazania. a ja mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz gorzej. dzieje sie tak tylko na mocno wychlodzonym silniku. Podpowiedzcie cos

magik - 2016-05-26, 19:38

Witam.
Mam ten sam problem z odpalaniem auto zagazowane od 7-lat,myślę ze to nie od gazu problem tkwi gdzie indziej. Czy ktoś z was poradził sobie z tym problemem będę wdzięczny za podpowiedz. :-(

tomok7 - 2016-05-26, 21:18

Miałem to samo tylko przed tym wszystkim jak przekręcałem zapłon to coś pykało pod kierownicą, w końcu doszedłem że to silniczek od klimatronika chyba się zepsuł nie rusza się tylko pyka.Odczepiłem ramię od tego silniczka i już nie pyka, ale gdy chce przestawić nawiew na szybę/przód itp muszę zajrzeć pod kierownicę i ręcznie kręcić białym nieregularnym kołem zmieniając kierunek nadmuchu...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group